Voor deze rijksmonumentale boerderij kregen we opdracht een interne verbouwing te ontwerpen. Dit is aangevuld met het creëren van een aantal extra lichtopeningen en zichtopeningen naar het omliggende landschap.
Rijksmonument in twee delen
Het pand bestaat uit een voorgedeelte waar vroeger de woning van de agrariër zat en een achtergedeelte waar voorheen de stal aanwezig was. Het was een grote uitdaging om deze twee gedeeltes van het rijksmonument met elkaar te verbinden, zonder de monumentale waarde in het pand teniet te doen. Voorin hebben we een kantoor gemaakt. Hoewel het interieur grondig is gewijzigd, is een oude spoelbak, een oude schouw en een oude oven nog in het interieur behouden, evenals een aantal oude muren en oude vloeren van het monumentale gebouw. Beide delen van de boerderij hebben een andere functie gekregen, namelijk in het voorste deel voor kantoor en werken en in het achterste deel voor leven, eten en koken. De centrale hal scheidt de twee functies van elkaar. De hal heeft veel monumentale elementen, die we zo min mogelijk hebben aangepast. Zo bleef de monumentale waarde goed behouden.
Bouwhistoricus
Tijdens het verbouwen van deze oude boerderij hebben we een historisch onderzoek laten uitvoeren door een bouwhistoricus. Deze heeft in kaart gebracht hoe het pand in de loop der jaren is aangepast tot aan de situatie zoals we die aantroffen. De resultaten van dit onderzoek hebben geholpen om de juiste ontwerpkeuzes te maken, waardoor de monumentale waarde behouden kon worden. Het gaf ons architectenbureau ook inzicht in die delen van het gebouw waar we vernieuwingen konden doorvoeren. In de delen die vanaf de openbare weg niet goed zichtbaar zijn, hebben we lichtopeningen ontworpen. Daardoor stroomt er veel meer licht in het monumentale gebouw binnen, terwijl het aanzicht van het gebouw vanaf de buitenzijde identiek is gebleven, zoals de mooie, oude boograampjes.
Verdiepingsvloer in voormalige stal
In het achterste deel van de monumentale boerderij, de voormalige stal, is een gedeeltelijke verdiepingsvloer gebouwd. Samen met een soort luchtbrug zorgt dit ontwerp voor luchtigheid, openheid en veel licht. Op deze manier ademt deze stalruimte nog steeds openheid en ruimte, terwijl er toch een verdiepingsvloer is. Door dit ontwerp wordt de kwaliteit en waarde van dit gebouw bewaard. De interieurelementen van de verbouwing zijn in samenwerking ontworpen met Marieke de Jong.
Het nieuwe benadrukt het oude
Het kantoor aan de voorzijde is ingepast in bestaande ruimtes. Een grote, glazen pui in de achtergevel is zodanig ontworpen dat door het contrast het oude mooi tot zijn recht komt. Het kleine stalletje, dat aan de grote stal gebouwd is, past prachtig in het landschap.
Begeleiding van de verbouwing
Tijdens de planfase heeft ons bureau zich geconcentreerd op het zo goed mogelijk uitwerken van alle tekeningen en uitgebreide omschrijvingen. Hiermee waren de opdrachtgevers in staat om zelf een aannemer te selecteren. Dit hoge detailniveau van onze uitwerkingen zorgden ervoor dat we tijdens de verbouwing zelf nauwelijks nodig waren om toe te zien op de verbouwing. Hierdoor verliep de verbouwing erg prettig en efficiënt. Ook hadden de opdrachtgevers met onze uitwerkingen een helder contractstuk in handen waarmee ze zelf de aannemer konden controleren tijdens en na de verbouwing.