De boerderij is in slechte staat. Ze wordt daarom grondig gerenoveerd. Dit biedt de mogelijkheid om goed na te denken. We denken over hoe het pand duurzaam en creatief omgevormd kan worden tot één grote woning. We kwamen met elkaar tot een ontwerp, dat ontstond door een nauwgezet ontwerpproces voor de verbouwing van dit monument. Het past bij het monumentale karakter van de boerderij. Ook past het bij de woonwensen van de opdrachtgevers.
Ontwerp
We hebben twee grote ingrepen bedacht in de zij- en achtergevel. We stemden de positie van de nieuwe glasvlakken af op bestaande of voormalige openingen in de oude gevel. Daardoor blijven bij de verbouwing van dit monument zowel de huidige structuur als de oude bouwsporen nog zichtbaar in de nieuwe situatie. We leggen in het dakvlak een ‘lichtstraat’ in de vorm van meerdere, geschakelde dakramen. Deze lichtstraat is niet zichtbaar vanaf de straat. Zo kan binnen voldoende licht en ruimtelijkheid worden ervaren. Alle ingrepen in de gevels en het dak zijn als het ware ‘familie’ van elkaar. Doordat ze qua materiaal en uitvoering op elkaar lijken, wordt duidelijk wat er bij het oorspronkelijke monument hoort en wat er anno nu toegevoegd wordt aan de boerderij.
Aanpak verbouwing
Om tot een gedegen aanpak van de verbouwing van deze boerderij te komen, benaderden ze na de aankoop van het pand ons architectenbureau. Het project begon met het nauwkeurig inmeten en tekenen van de huidige toestand van de boerderij. Er waren namelijk geen archieftekeningen beschikbaar van het pand. Samen maakten we vervolgens een ontwerp met enkele variatiemogelijkheden erin. Nadat we overeenstemming hadden bereikt over het plan bij de monumentencommissie hebben we de vergunningsaanvraag uitgewerkt en gecoördineerd. Dit deden we in samenwerking met een ervaren constructeur op het gebied van monumentale boerderijen.
Zie ook: Binnenkijken bij Kirsten en Philip: We knappen een oude boerderij op