Ook dient het gebouw veiliger, duurzamer, flexibeler en comfortabeler te worden in het gebruik.
Verbouwen rijksmonument
Het Stadhuis heeft sinds 1968 een beschermde status als rijksmonument. Daarnaast staat het gebouw in het centrum van Nieuwpoort dat in zijn geheel bescherming kent als beschermd stadsgezicht. Het gebouw is in 1697 gebouwd als bestuurs- en gerechtsgebouw. Hierna is het in gebruik genomen als bestuursgebouw voor de gemeente en de lokale historische vereniging. In de nieuwe gemeente Molenlanden is behoefte ontstaan aan een representatief en multifunctioneel gebouw. Het verbouwen van een rijksmonument vraagt echter de nodige zorg en aandacht. Als architect werd ons de opdracht gegund om hier een plan voor te ontwerpen.
Historisch onderzoek
Ons plan voorziet in het oplossen van een aantal essentiële aspecten van het gebouw. Zo wordt het asbest verwijderd, wordt het gebouw brandveilig gemaakt, toegankelijk voor mindervaliden en wordt er een gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd. Daarnaast wordt het interieur opnieuw ingericht en afgewerkt en komt er een secuur ontworpen lift in het gebouw. Door de bescherming als rijksmonument dient dit alles zeer zorgvuldig te gebeuren. Voorafgaand aan de planvorming is er daarom een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek gedaan van het volledige gebouw. Ook zal er een historisch kleurenonderzoek uitgevoerd worden om de verschillende kleurlagen te achterhalen die het interieur van het gebouw heeft gehad. De eerste schetsplannen zijn vervolgens in een vroeg stadium met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed besproken.
Duurzaam en gasloos rijksmonument
Eén van de grootste uitdagingen van de verbouwing is het verduurzamen en gasloos maken van het rijksmonument. Ons uitgangspunt hierbij is dat we geen ingrijpende aanpassingen aan de schil van het gebouw willen doorvoeren. De isolatie wordt dus toegevoegd op plaatsen in het gebouw waar dit verantwoord is. Ook worden speciaal afgestemde technieken gebruikt om te verwarmen én te koelen. De benodigde opstelruimte voor de techniek is gevonden in een ongebruikte kelderruimte waar de apparatuur goed in past. Momenteel worden de plannen voor de verduurzaming op detailniveau afgestemd met de gemeente en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ook zullen de plannen in het najaar toegelicht worden aan de inwoners van Nieuwpoort.
Ons architectenbureau is gespecialiseerd in het verbouwen van monumenten. Neem gerust contact met ons op bij vragen over dit thema.
De inhoud van de woningen bedraagt circa 650 m3. Na de verkoop zal door ons gestart worden met de technische uitwerking van de woningen.
Jaren ’30 stijl
Bij het ontwerp kozen we voor de jaren ’30 stijl qua architectuur. Door brede dakoverstekken, betonnen randen in de gevels en de inpassing van een ronde voordeur wordt deze stijl versterkt. Het metselwerk en het bijbehorende voegwerk wordt afgestemd op de woningen zoals ze in de jaren ’30 gebouwd werden.
Het oorspronkelijke plan op deze locatie was het verbouwen van het voormalige kantorencomplex van de organisatie ‘Nebest’ tot zorgappartementen en een woning. Terwijl de verbouwing vergevorderd was ontstond er een brand waarbij het gehele pand onbruikbaar werd.
Herbouw
Al snel werd door de eigenaar besloten dat het complex herbouwd zou gaan worden. Als architect maakten we het ontwerp en voorzagen we de opdrachtgever van de benodigde vergunningen en toestemmingen bij Gemeente Molenlanden, Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat.
Uitzicht
De appartementen en penthouses hebben een uniek uitzicht over de rivier de Lek en de stad Schoonhoven. Het geheel wordt voorzien van een duurzame energievoorziening. Er wordt ook extra veel aandacht besteed aan de geluidswering in de gevels om het verkeersgeluid te dempen. Hiermee ontstaat voor de bewoners een comfortabele, mooie plek om palliatieve, terminale of gelijksoortige zorg te ontvangen. Meer informatie over het project vindt u op de projectwebsite van Adeleck.
Tijdens de eerste oriëntatie op de nieuwe locatie werd al snel duidelijk dat het oorspronkelijke boerderijvolume behouden moest blijven. We zagen al vlug dat in dit volume een bedrijfswoning met een kantoor gevestigd kon worden. De opslag van het riet werd gepland op een nieuw te bouwen opslagloods van 1.600 m2 achter op het perceel. In de loods is zowel de rietopslag aanwezig als ook een werkplaats voor de onderdelen die prefab gemaakt worden. Qua proces hebben we Den Hartog Riet mogen begeleiden vanaf het eerste schetsontwerp t/m de afgifte van de omgevingsvergunning voor het bouwen en verbouwen van de opstallen.
De kopers waren uitgenodigd en namen deel aan het feest. Tijdens de bijeenkomst nam wethouder Arco Bikker het woord om zijn waardering uit te spreken over het project. De appartementen zijn bijna verkocht; 70% is definitief verkocht en de overige appartementen zijn onder optie.
Het plan sluit qua architectuur goed aan op de omgeving en de huidige behoefte in de markt naar gelijkvloerse woningen. De woningen hebben oppervlakten van circa 90 tot 140 m2. Begin 2020 zullen de eerste woningen worden opgeleverd.
De ontwikkeling van het landgoed begon in 2009. Het bestemmingsplan werd toen aangepast om de bebouwing op het landgoed mogelijk te maken. Tien jaar later is er door ons een ontwerp gemaakt dat goed past in de setting van het project. Op de overgang tussen het bosgebied en de open weilanden is een gebouw ontworpen dat refereert naar de karakteristieke schuurvormen uit het gebied. Dit is gecombineerd met natuurlijke materialen zoals een rieten dak en houten gevelbekleding. De start van de bouw en de omgeving van landgoed Schoonenburgh wordt weergegeven in onderstaande video:
Het betreft hier twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen, patiowoningen en een vrijstaande woning. Ons architectenbureau mocht alle woningen uit de nieuwbouwwijk ontwerpen voor Bouwonderneming Stout en Vazet creatie.
De woningen werden door de achtergebleven bouwproductie snel verkocht waardoor mensen uit Ameide niet naar andere dorpen of steden hoefden uit te wijken om hun wooncarriëre te starten of te vervolgen.
Mede door de luiken, roedeverdeling en klassieke vorm van de woning past het ontwerp goed in de landelijke omgeving. Op de website van Westwaard is een artikel geschreven over deze woning.
De woning heeft een duurzaam karakter. Zo zijn er aan de buitenzijde natuurlijke materialen toegepast die mooi verouderen. Samen met een tijdloos ontwerp zorgt dit voor een mooie uitstraling op de lange termijn. Qua installaties wordt er gewerkt met een warmtepomp die gebruik maakt van warmte en koude uit de bodem. Dit systeem is aangevuld met 22 zonnepanelen die in het dak weggewerkt worden. De ventilatie wordt aangestuurd op basis van de hoeveelheid CO2 die in de ruimtes aanwezig is. De woning wordt gebouwd door OBM V&O uit Oosterhout. De aannemer is voornemens om de woning voorafgaand aan de bouwvak in 2019 op te leveren.
Op de 2e verdieping (onder de kap) bevindt zich één penthouse. De appartementen zijn in een korte verkoopperiode op twee na al verkocht. De belangstelling in het voortraject was groot door het jarenlange tekort aan appartementen in Ameide.
Tijdens het ontwerp is er continu intensieve afstemming geweest met het Waterschap Rivierenland en Gemeente Zederik. Het plan ligt in een gebied wat bestemd is als ‘van rijkswege beschermd dorpsgezicht’. Hiervoor was goede afstemming met de lokale monumentencommissie noodzakelijk. Dit proces resulteerde in een project wat voor zowel de ontwikkelaar als ook door de gemeente en het Waterschap breed gedragen wordt.
Meer informatie over dit project vindt u in de verkoopbrochure voor de appartementen in Ameide.
Daarnaast ontwerpen wij de woningen en verzorgen wij de verdere bouwkundige uitwerking. Bij CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) kopen particulieren zelfstandig een bouwkavel waarbij ze in de vorm van een vereniging met elkaar de woningen ontwikkelen.
Het ontwerp voorziet in 5 ruime rijwoningen met een individueel karakter. Het ontwerp is gebaseerd op een collectief bouwblok met collectieve elementen die per woning op een individuele manier ingevuld worden. In de plattegronden is er veel individualiteit aanwezig. Het verdere ontwikkelproces zal in bouwteam uitgevoerd worden, hiervoor is reeds een aannemer geselecteerd.
Één van deze gebouwen wordt gebruikt voor de verhuur, de andere appartementen worden voor de koopsector gebouwd. Tijdens de eerste inloopbijeenkomst werden de impressies getoond aan de vele belangstellenden en omwonenden:
18 appartementen
Het ontwerp voorziet in 18 ruime appartementen. Het gebouw krijgt een robuuste uitstraling met rood en donker metselwerk. In het gebouw is de horizontaliteit benadrukt om zo een goede overgang naar het open polderlandschap te creëren. De materialisatie is afgestemd op de reeds aanwezige bebouwing in deze wijk.